Elke 5000 km of jaarlijks moet volgens AL-KO het onderstel en de remmen gecontroleerd worden.
De meeste caravans, behalve Hobby, staan op een onderstel van AL-KO. De marktleider heeft aangekondigd in een bericht aan haar dealers dat de service-intervallen voortaan gehalveerd moeten worden. AL-KO schrijft nu voor dat elke 5000 km of jaarlijks er een inspectie moet plaatsvinden en dat elke 10.000 km of elke twee jaar, een service beurt uitgevoerd moet worden.
Frans schreef op 20 February 2020 om 19:51
Een onthutsend verhaal.
Je moet toch wel een schaamteloze monopolist zijn om met zo’n wanproduct nieuwe inspectie-eisen te gaan stellen, die alleen het spekken van de onderhoudsorganisatie tot doel kunnen hebben. Dit betekent voor velen iedere vakantietrip een rekening, omdat de firma AL-KO onderstellen levert voor caravans die voor die toepassing klaarblijkelijk ongeschikt zijn.
En een AAA Premium Brake systeem waarvoor ze een forse prijs durven vragen zonder dat het ook maar iets toevoegt aan verlenging onderhoudsintervallen, noch aan remcapaciteit. Waarom is die AAA niet standaard? Wordt hier een kwaliteitsillusie overeind gehouden?
En dan tenslotte nog over nieuwe garantievoorwaarden durven te beginnen. Je hebt een caravan met 1500 kg as, die altijd onder de 1500 kg wordt beladen en krijgt een stel gebruiksbeperkingen voorgeschoteld om je schadevrij van ‘maar liefst 5000 km’ te verzekeren. Wat behelst die garantie dan nog…. Dit is toch pure diskwalificatie van de kwaliteit van het product?
Dat tegenwoordig steeds zwaardere caravans worden meegesleurd doet daar niets aan af, want die hebben een navenant zwaardere as. Dat er sneller wordt gereden dan wettelijk toegestaan is ook niet de praktijk, als gevolg van verkeersmaatregelen en zuinigheidsstreven.
En neem een caravanner eens kwalijk dat zijn caravan gaat remmen als je bergaf met de auto vertraagt; mag de caravan daar tegen bestand zijn a.u.b….
Dat heel veel chauffeurs ten onrechte denken dat afremmen met de cruise control remmen spaart is een ongelukkig fenomeen, maar dat heeft geen enkele andere negatieve invloed op de caravanremmen dan remmen zonder cruise control.
Omdat het hier een echt monopolie betreft en caravanbouwers met de rug tegen de muur staan, is het hoog tijd dat de overheid aanvullende eisen stelt aan caravanremmen. Dat is de enige manier om AL-KO in beweging te krijgen om een verantwoord en betaalbaar product te leveren.
Adri schreef op 23 February 2020 om 16:24
Het verbaast mij dat een producent zijn eigen systeem de grond in boort middels zo'n artikel. Hoe moeilijk is het om een as met grotere trommels monteren? Volgens mij heb je daar geen hogere wiskunde voor nodig. Schijfremmen zijn mogelijk nog simpeler.. Al-ko moet zich schamen als het product niet goed is. Zorg dat het wordt opgelost. Kom met een beter systeem. Ze zijn toch zelf fabrikant. En dat voor een aanhanger van meestal rond de 1500 kilo. Er rijden aanhangers die veel zwaarder zijn.. Moeten we ons dan ook afvragen of dat systeem wel werkt? Wie is hier nu deskundig?
Albertjan schreef op 23 February 2020 om 19:17
@ Adri: Er rijden idd vele aanhangers die zwaarder zijn dan 1500kg, maar die hebben doorgaans ook een as extra, waardoor de last niet door 2 wielen maar door 4 wielen afgeremd wordt.
Hoeveel caravanners zijn er eigenlijk die het leeggewicht op kenteken voor 'waar' aannemen, maar geen rekening houden met dat een reservewiel, voortent, extra stokken, een watertank en een gastank niet bij datzelfde leeggewicht horen, maar wel nog even extra bagage toevoegen die het gewicht haalt gelijk aan het laadvermogen? En daarmee dus snel een paar 100kg meer op de caravanas hebben dan toegestaan?
@ Frans: Mijns inziens mag je van een caravanner verwachten dat die weet (dus zich voor laat lichten) hoe het remsysteem werkt en wat de nadelen zijn als je bergafwaarts rijdt. Er worden notabene cursussen voor aangeboden, maar velen vinden zich mogelijk al goed genoeg om niet zo'n cursus te hoeven volgen.
Als ik bergafwaarts rijd (in mijn geval met een boottrailer ipv caravan, maar die is zonodig zwaarder dan de gemiddelde caravan) geef ik na hard afremmen kortstondig volgas in een lage versnelling om de oplooprem weer los te trekken.
En voor wat betreft de navenant zwaardere as die zwaardere caravans hebben: Veelal zijn die met dezelfde remtrommels en remvoeringen uitgevoerd als een lichtere caravan. Maar ze worden wel geacht meer massa te vertragen, met meer hitteontwikkeling tot gevolg.
En dan hebben we het nog niet over eventuele (onbewuste) overbelading...
Robin schreef op 26 February 2020 om 17:01
@Alberjan; ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat in jouw laatste alinea. Aan de rem is niets (wel iets, maar niet genoeg volgens mij) gebeurd, alleen het laadvermogen nam toe.
En dat is precies wat Menno en Frans opmerken; die remmen kunnen eigenlijk echt niet meer. Het hele onderstel is eigenlijk twijfelachtig in het huidige verkeer.
Zelfs die mensen die maar korte stukken rijden hebben toch wel recht op goede remmen en een dito onderstel? Dat de remweg met caravan gemiddeld 20% langer wordt is een bizar gegeven!
In de huidige tijd van vertrutting en over-pampering kunnen wij eenvoudigweg niet meer verwachten dat een bestuurder weet waar hij mee onderweg is, dat bewijzen de ongelukken met hulpmiddelen als navigatie en auto-pilot wel.
De gemiddelde bestuurder (en dat zijn wij allen hopelijk niet!) leunt inmiddels flink op alle elektronica. Dat is een werkelijkheid waar wij mee moeten leren leven. En de onderstel-fabrikant moet zich daar op zijn minst op aanpassen, feitelijk is er al een enorme achterstand in de ontwikkeling, want idd de caravan wordt blijkbaar ontworpen om stil te staan.
Nu moeten we het ook niet weer al te dramatisch bekijken; als die onderstellen en remmen zó slecht waren geweest, waren er dan niet veel meer ongevallen geweest.
Of andersom; als de onderstellen, remmen, hulpsystemen, opbouw, stroomlijn e.d. state-of-the-art waren geweest, waren wij dan niet allemaal veel te hard gaan rijden? Dat doen veel mensen zonder caravan immers wel.....
angelo schreef op 26 March 2020 om 16:02
krijgen we straks ook een waarschuwing voor de koppeling? ik heb al diverse mensen gesproken die net als ik door hun al-ko aanhanger of caravan gebumperkleefd werden, terwijl toch alle stappen doorlopen waren. Bijvoorbeeld het optillen van het trekkend voertuig met het neuswiel... En dan toch losschieten.
Marcel schreef op 31 October 2020 om 12:49
"Het wordt tijd dat de caravanindustrie nu eens met een echte innovatie op de markt komt." Helemaal mee eens.
Schijfremmen bv, die koelen veel beter als een trommel. Maar de markt wil nu eenmaal veel bling bling en is niet gemotiveerd om meer te betalen voor functionele, veiligere technologie. Zo heeft Alko een kant en klaar 230V wisselstroom mover systeem. Kleine, lichte, frequentie gestuurde wisselstroom motoren zonder accu. Die geven maximale grondspeling door de geringe inbouwruimte. Is geen vraag naar is gebleken. De markt wil geen stekkerkabel maar een zware dure ouderwetse gelijkstroom mover met accu. Gemak en cosmetische illusie is wat de caravanmarkt helaas dicteert. Dat blokkert innovatieve ontwikkelingen, ligt niet aan fabrikanten.
Reageer
Waarom zijn er zulke grote verschillen in trekgewicht en hoe wordt het maximaal trekgewicht bepaald?