Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blogs Tests Reviews Advies Vragen Menu

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Is een auto met meer pk's beter of moet je juist een hoog koppel hebben? Wat is dan het verschil tussen koppel en vermogen? Om daar achter te komen toch eerst even wat simpele theorie......

Koppel en vermogen

Het koppel of eigenlijk beter gezegd het draaimoment is de kracht van de motor waarmee de krukas ronddraait en dat wordt bij de technische gegevens vermeld in Nm (Newtonmeter).
Vermogen is de hoeveelheid arbeid (energie), die de kracht van de motor in een bepaalde tijd kan leveren en wordt uitgedrukt in Watt. In de folder staat dit in kW en/of in ouderwetse pk's. Koppel en vermogen hebben beide met elkaar te maken, immers het vermogen is het motorkoppel vermenigvuldigt met het motortoerental. Hieruit kan je afleiden dat vermogen altijd pas bij hoge toerentallen beschikbaar is. En ook dat toerental vind je bij de technische gegevens.

Vaak wordt gezegd dat je koppel nodig heb om gemakkelijk een helling op te rijden, terwijl het vermogen meer zegt over de snelheid. Dat is zeker zo maar bij het rijden met een caravan hebben we toch een aparte situatie.

Veel gewone (trek)auto’s zijn gemaakt om bijvoorbeeld 200 km/u te kunnen rijden. Daar heeft de fabrikant dan zo de versnellingsbakverhoudingen voor gekozen dat bij die snelheid de auto beschikt over al zijn vermogen wat nodig is om de luchtweerstand te overwinnen. Met een caravan rijden we maar de helft van die snelheid en dus maakt de motor veel minder toeren en heeft dus minder vermogen als we in dezelfde versnellingen rijden als we gewend zijn. Bovendien is de luchtweerstand met een caravan veel groter waardoor je met caravan eigenlijk een heel andere motor/versnellingbak zou moeten hebben.

In de praktijk maken we zelden gebruik van het maximaal vermogen ook niet bij volgas. We vinden het immers heel vervelend om met 5000 of 6000 toeren te rijden. We hebben dus niet zoveel aan het maximaal vermogen zoals dat in de folder staat omdat we dit toch niet gebruiken.

Trekkracht op de weg

Wat we willen weten is hoeveel (trek)kracht er aan de wielen beschikbaar is en dan vooral bij 'caravan snelheden', waarbij we comfortabel met niet te veel lawaai willen rijden. Dan moeten we naast de kracht van de motor (het koppel) ook kijken naar de toerentallen en de overbrengingsverhoudingen in de versnellingsbak, het differentieel en de bandenmaat om een oordeel te kunnen geven.

In de berekeningen herleiden we al deze gegevens, volgens natuurkundige principes, naar de trekkracht aan de wielen uitgedrukt in Newtons. Daarnaast bepalen we hoeveel kracht er nodig is om de rijweerstand te overwinnen, zoals de rol- en luchtweerstand. En rijden we bergop dan komt daar de zwaartekracht nog eens bij.

De Trekkrachtgrafiek

In de trekkrachtgrafiek is eigenlijk alles af te lezen.... We zetten de kracht van de auto af tegen de weerstand die overwonnen moet worden bij alle snelheden.
Op de verticale Y-as lees je de kracht in Newton af die de auto heeft in de beschikbare versnellingen en de kracht die het kost om te rijden op de vlakke weg en op hellingen en bij tegenwind. Op de horizontale X-as alle snelheden.

Willekeurig voorbeeld

De lijnen van de versnellingen zijn dun in grijs en dik gekleurd. Het dikke gekleurde gedeelte is het ideale snelheidsgebied (toeren van de motor) waarin we rijden. Het dunne grijze lijntje aan de rechterkant geeft aan dat de motor erg veel toeren maakt, wat oncomfortabel is om langdurig te rijden maar technisch geen probleem! In het linker gedeelte maakt de motor heel weinig toeren om lekker een caravan te trekken. Elke versnelling heeft zijn eigen kleur. De lijnen van de weerstand zie je langzaam oplopen door de extra luchtweerstand die toeneemt naarmate de snelheid toeneemt. De lijnen die de weerstand op hellingen weergeven zijn permanent wat hoger.

Liggen de lijnen van de versnellingen 'boven' de lijnen van de weerstand, op de vlakke weg (het grijze vlak), bij tegenwind (dunne grijze lijn) en op hellingen, dan heb je bij volgas genoeg kracht om te rijden. Hoe hoger de lijnen van de versnellingen, hoe meer kracht er is om te rijden. Je hebt dan gas over of kracht om bijvoorbeeld te kunnen versnellen.

Voorbeeld:
In bovenstaande grafiek is af te lezen dat de topsnelheid op de vlakke weg in de 5e versnelling op zo'n 110 km/u ligt (snijpunt licht blauwe lijn en het grijze vlak). Zou je terugschakelen naar de 4e versnelling (groene lijn) dan is zelfs 123 km/u mogelijk.
Op een autobaan helling van 5% zal de snelheid in de 4e versnelling terugzakken naar 65 km/u en kan het beste in de 3e versnelling gereden worden. Dan is een topsnelheid te halen van bijna 100 km/u maar dan maakt de motor wel meer dan zo'n 4800 toeren.
Hellingen van 12% kunnen in de eerste versnelling al rijdend overwonnen worden met een snelheid van 15 tot 45 km/u en nog net in de tweede versnelling.

Twee auto's vergelijken

Om terug te komen op de vraag wat het effect van koppel en vermogen is vergelijken we twee auto's met elkaar. De ene heeft 165 pk en de andere maar 120 pk maar dan wel een iets hoger koppel, welke is dan de ‘beste’ als caravantrekker? We maken een vergelijkende berekening tussen een Ford Kuga en een Mazda CX-5. Beide auto's mogen 1800 kg trekken en verder staan in de folder de volgende gegevens:
Foto: Autoweek

Turbo maakt het verschil

De Ford Kuga heeft een 1.5 liter turbomotor en de Mazda CX-5 heeft een 2.0 liter motor maar zonder turbo. Om een goede vergelijking tussen de technische gegevens mogelijk te maken zoals die in de folder staan hebben we beide auto's even zwaar gemaakt (wat in werkelijkheid niet zo is!)

In de trekkrachtgrafieken zie je al dat de lijnen die de kracht aan de wielen weeven anders van vorm zijn. De lijnen van de turbomotor (rechter grafiek) met het hoogste koppel zijn al vrij snel op een hoog niveau en blijven wat langer recht lopen. De auto met de meeste pk's (links) heeft bij hoge toeren meer kracht en dat zie je aan de lijnen die minder ver wegzakken.

Zetten we de auto's naast elkaar in de online vergelijking dan zien we wat de verschillen in de praktijk betekenen.

Van cijfers naar de praktijk

De absolute topsnelheid van de Mazda is 10 km/u hoger, dus hier helpen de extra pk's. Maar wat we noemen de snelheid onder ongunstige omstandigheden is juist voor de Ford iets hoger. Ongunstige omstandigheden zijn een flauwe helling bij een viaduct of een klein beetje tegenwind, en daar heb je dus vooral koppel voor nodig. Zou je bij elk viaduct terugschakelen dan zal de Mazda wellicht sneller zijn, maar wil je dat?

Interessant is te kijken naar de kracht bij 90 km/u. De Mazda kan niet (lekker) rijden in de hoogste versnelling terwijl de Ford dat wel kan. De Mazda heeft meer toeren nodig en je zal vaak een versnelling lager rijden. De Ford heeft twee keer zoveel kracht beschikbaar in de 5e versnelling, en bijna net zoveel als de kracht van de 4e versnelling in de Mazda. Dit verklaard ook waarom die onder ongunstige omstandigheden beter trekt. In de bergen op een autobaan helling hoef je minder gas te geven om met 80 km/u naar boven te rijden. Bovendien heeft de auto meer kracht om naar boven te rijden.

De conclusie is dat de auto met het hoogste koppel vermoedelijk het prettigste met een caravan zal rijden. De auto met meer pk's is alleen als we heel veel toeren maken hier en daar iets sneller. (Waarmee overigens niet gezegd is dat de Ford een betere auto is om aan te schaffen dan de Mazda.)

En een diesel?

Zouden we de benzinemotoren met een diesel vergelijken wordt het nog veel ingewikkelder. Het maximum toerental van een diesel is immers veel lager, vaak bij 4000 toeren in plaats van 6000 bij een benzinemotor.

Als een auto bijvoorbeeld 200 pk heeft dan moet het koppel van een diesel veel hoger zijn. Immers vermogen is motorkoppel maal toeren. Dit verklaard dus ook dat een diesel met ongeveer gelijke vermogens (maar een hoger koppel) een prettiger trekker is, of dat een diesel met minder pk's ook een goede trekker is.Reacties:

L.disselkoen schreef op 08 April 2019 om 14:11

Ik maak mij zorgen om de Turbo van de Kuga. Wanneer deze een flink aantal uren volop moet werken om de kleinere cilinderinhoud te compenseren, zal deze hierdoor opgeblazen kunnen worden? De Kuga 2015 heeft een 1.5 motor met Turbo en mag volgens de opgave 1900kg trekken (?)

mvrgr. L.Disselkoen


marco schreef op 12 June 2019 om 18:08

maakt u maar geen zorgen om de turbo hoor, de 1.5 liters 4 cil zijn behoorlijk geknepen, ze zijn standaard 185 pk met ongeveer 290 nm. in de 4 wiel aangedreven Kuga's liggen dezelfde motoren.


Brian schreef op 16 July 2019 om 01:00

7 jaar de Mazda CX5 2.0 165 Pk handgeschakeld gereden (automaat uit die tijd zeker niet doen, Pa rijdt een 160 PK automaat wat een drama automaat). De Mazda CX5 is echt een hele fijne auto van het geld! Maar met caravan.....! Hmmmm....! Het verhaal klopt echt van begin tot het eind. Lager koppel zonder drukvulling is killing voor de CX5. Lastig van zijn plek te krijgen en de 6e versnelling is niet bruikbaar. Moet toegeven ik rijdt met een Burstner caravan met een max. totaal gewicht van ca. 1600 kg. Nu rijd ik sinds Febr. 2019 een BMW X1 2.0 ltr 192 PK en 280 NM wat een verschil!!!!! Maar ander prijskaartje nieuw gekocht in 2012 kocht je voor de nieuwwaarde van de BMW bijna 2 Mazda's. Dus......! Dan maar jankend de berg op en niet zeuren.


Th H Mulder schreef op 09 September 2019 om 17:02

M.

Draaimomenten zijn inderdaad van geen enkel belang voor ons, maar wel van groot belang voor de constructeur.
Aan de hand van het draaimoment is wel de trekkracht te berekenen, maar is afhankelijk van de verbrengings-verhoudingen en de wielmaat. Maar waarom gekeken naar wat er in de motor gebeurt? Kijk naar wat de aandrijvende wielen leveren: vermogen en dat is kracht maal snelheid, dus: kracht = vermogen / snelheid.
Hiermee is met enige creativiteit de trekkracht te berekenen.

Met vriendelijke groet
Th H Mulder
Reageer

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus. De Op Maat cursus is er al v.a. € 169,-

Schrijf een beoordeling

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Schrijf een beoordeling van je eigen auto als caravantrekker.

Over Caravantrekker

Wat is Caravantrekker voor website? Lees meer over de de visie van Caravantrekker en de mensen achter Caravantrekker.nl.


Blogs

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

Nieuwe caravans....

De modellen voor 2020 zijn gepresenteerd op de caravan-salon in Düsseldorf. Revolutionair nieuws is er niet maar het blijft leuk om op een beurs weg te dromen bij mooie nieuwe kampeerspullen.

Trekkrachtrapport

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde trekkrachtrapport uit zo'n 30 pagina's met informatie bestaat.

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

Blijf van het gas af!

De koppeling is een gevoelig onderdeel van je auto. Door niet te veel gas te geven gaat die veel langer mee. Lees hoe je met en zonder caravan je auto langer heel houdt.


© 2004-2019 Caravantrekker