Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

In welke versnelling?

Wanneer heb je voldoende trekkracht en wanneer moet je schakelen als je met een caravan gaat rijden?

In welke versnelling?

Auto's worden steeds beter en vragen niet meer om (technische) deskundigheid om erin te rijden. Zolang we niet autonoom rijden vraagt het verkeer nog om persoonlijke aandacht maar voor de bediening van de auto zijn geen bijzondere vaardigheden meer nodig. Wil je harder rijden, trap je op het gaspedaal en alleen bij een handgeschakelde auto moet je nog een versnelling kiezen afhankelijk van je snelheid. Wat er technisch gebeurd onder de motorkap is niet van belang.

Met caravan anders

Regelmatig hoor ik mensen ‘klagen’ dat hun auto het in de bergen en op hellingen helemaal niet zo vlot trekt. Ze kunnen dan natuurlijk een sterkere en duurdere trekauto aanschaffen maar je kan ook eens bij jezelf te rade gaan. Haal jij wel het maximum uit je trekauto?

Ik durf zelfs wel te beweren dat elke auto* voldoende is om goed genoeg met een caravan te rijden en dat alle auto's in staat zijn met voldoende snelheid, ook in de bergen te rijden. Alleen is niet elke chauffeur dat.

* Uiteraard binnen de toegestane gewichten en bij goede gewichtsverhoudingSportief rijden

Het toerental van de motor kan je zien op de toerenteller. Ook hoor je natuurlijk dat meer toeren veel meer lawaai maakt. In sportauto's is de toerenteller een prominent instrument waarop je kan zien wanneer je moet schakelen. Kijk maar naar beelden uit de Formule 1 vanuit de cockpit als je Max Verstappen ziet versnellen. Net voor het maximumtoerental wordt er opgeschakeld.

Eigenlijk is met een caravan rijden de ultieme vorm van ‘sportief’ rijden. Immers je wil met een zware combinatie toch redelijk snel vooruitkomen en dan zijn de capaciteiten van de coureur net zo belangrijk als het materiaal.

Koppel toerental

Door veel caravanners wordt de toerenteller niet of niet juist gebruikt. Er wordt vaak gedacht dat je maximale trekkracht hebt bij het toerental waarop het maximum koppel beschikbaar is. Vaak is dat bij moderne turbomotoren al vanaf 1500 toeren. Bij dat toerental is inderdaad de motor het sterkst, maar op de weg heb je daar niet zo veel aan. De kracht van de motor wordt immers via de versnellingsbak naar de aangedreven wielen overgebracht. De gekozen versnelling bepaald samen met de kracht van de motor hoeveel trekkracht er aan de wielen beschikbaar is. En alleen de kracht aan de wielen is bepalend voor de prestaties van de auto.


Deze diesel heeft bij 3500 toeren echt meer kracht dan bij 1750 toeren en dezelfde snelheid


Schakelen als op de fiets

Schakelen in een auto kan je heel goed vergelijken met fietsen. Jouw kracht in je benen (de kracht van de motor) is in elke versnelling gelijk. Maar als de weg omhoog gaat, schakel je op de fiets terug naar een kleiner verzet. Daardoor lukt het beter om (vaak ook met een lagere snelheid) omhoog te komen. Je benen trappen dan in een hoger tempo (meer toeren) terwijl de snelheid lager is maar je hebt wel genoeg kracht om naar boven te rijden. Ook bij een stoplicht schakel je op de fiets terug naar een kleiner verzet. Wegfietsen (accelereren) gaat daardoor gemakkelijker dan wegfietsen in de hoogste versnelling. En ook bij tegenwind is terugschakelen naar een kleiner verzet prettiger omdat je dan minder kracht nodig hebt om toch vooruit te komen (maar wel net zo moe wordt).

Met een auto is het niet anders. Het is het vaak beter om met wat meer toeren te rijden dan vol gas te geven bij een laag toerental in een hoge versnelling. Zeker als je extra kracht nodig hebt om te kunnen accelereren. Veel mensen zijn bang of vinden het oncomfortabel om met veel toeren te rijden. Technisch kan dat geen kwaad zolang de temperatuur van de motor niet te hoog wordt. Op momenten dat er kortstondig veel kracht nodig is, berg op en bij accelereren bijvoorbeeld, is het beter voor je auto.Constante snelheid

Rijd je met constante snelheid dan speelt het gewicht van de caravan bijna geen rol. De rijweerstand die overwonnen moet worden is vooral luchtweerstand. Gewicht speelt alleen een rol bij het optrekken en bij het bergop rijden. Maar ook dan maakt het niet uit of gewicht in de auto of in de caravan zit. De prestaties van een lege auto met een caravan van 1500 kg zijn net zo goed als van dezelfde auto met 5 personen en een caravan van 1300 kg.

Bij 90 km/u is de totale luchtweerstand met een gemiddelde caravan meer dan twee keer zo groot als bij een solo auto. Er is dus veel meer kracht nodig om te kunnen rijden. Ook veel meer dan de fabrikant heeft berekend bij het bepalen van de versnellingsbak verhoudingen voor de solo auto. Dat je dan met caravan in de hoogste versnelling niet prettig kan rijden is dus helemaal niet zo gek.Automaat

Ik krijg wel eens ervaringen van mensen die zich ergeren aan de automaat die regelmatig terugschakelt bij het trekken van de caravan. Ze zetten hem dan handmatig vast in een hogere versnelling zodat de motor niet te veel lawaai maakt. Het zal (hopelijk) duidelijk zijn dat dit zeker niet de bedoeling is!

Juist als de automaat besluit terug te schakelen is dat heel verstandig. Als een automaat een 'sport mode' heeft dan kan je die zelfs beter kiezen omdat de bak dan wat eerder terugschakelt. En een CVT die bij accelereren hogere toeren opzoekt, prima!

Maar wanneer moet je nu schakelen?

Dat hangt af van de kracht die je op een bepaald moment nodig hebtHeb je geen kracht nodig rijd dan in een zo hoog mogelijke versnelling omdat dit het meest comfortabel is. Bovendien draait een motor bij het toerental waarop het maximum koppel beschikbaar is erg efficiënt en bij lagere toerentallen zuinig. Heb je wel kracht nodig dan kan je als algemene vuistregel aanhouden dat je moet terugschakelen als je bijna volgas (zeg 75%) moet geven om te kunnen rijden of versnellen.

Bij accelereren, en zeker bergop, moet je rekening houden dat na het opschakelen de auto terug zakt naar een veel lager toerental. Je hebt dan opeens veel minder kracht ter beschikking. Daarom zal je vaak heel ver moeten door trekken (naar een hoog toerental) voordat je doorschakelt naar een hogere versnelling.

Trekkracht grafiek

In de berekeningen is een trekkracht grafiek op te vragen waarin de kracht in de verschillende versnellingen is afgezet tegen de snelheid. Tevens is de weerstand te zien die overwonnen moet worden om bij verschillende (constante) snelheden te kunnen blijven rijden.Horizontaal in de grafiek (x-as) is de snelheid aangegeven en verticaal (y-as) de kracht aan de wielen in Newtons. Het grijs gekleurde gebied geeft de kracht aan die minimaal overwonnen moet worden om te kunnen blijven rijden. Dit is de rijweerstand die bij het toenemen van de snelheid steeds groter wordt. De gekleurde lijnen geven de kracht aan in de verschillende versnellingen die de auto maximaal, bij volgas kan leveren.

Kijken we in de grafiek dan zie je dat alle lijnen die de kracht van de versnellingen aangeven bij 125 km/u lager zijn dan de kracht die nodig is om te kunnen rijden. Dit is dan ook de absolute topsnelheid die de combinatie bij plankgas kan rijden. In dit geval in de 4e versnelling. Om dus te kunnen rijden moet er bij een bepaalde snelheid dus 'ruimte' zitten tussen de lijnen en het grijze gebied. Hoe groter die ruimte, hoe meer kracht de auto heeft om de caravan te kunnen trekken bijvoorbeeld om te kunnen versnellen en hoe minder gas je hoeft te geven.

Zuinig rijden?

Bij het nieuwe rijden hebben we geleerd juist vroeg op te schakelen en bij lage toeren te rijden. Met een caravan moet je dit vergeten. Zuinig rijden gaat niet samen met het trekken van een caravan. En bedenk ook dat een auto niet specifiek ontworpen is om langdurig onder volledige belasting bij lage toeren te rijden. Dat kan solo rijdend namelijk niet. Bij volgas gaat een solo auto immers vlot naar hogere toerentallen en wordt niet door een caravan afgeremd.Reacties:

Janka schreef op 11 April 2019 om 19:56

Mooi die vergelijking met het fietsen.
Wij zetten onze automaat DSG7 in de manuele stand als we bijvoorbeeld in de bergen rijden.
Dat doen we omdat we dan meer “gevoel” hebben met de motor.


Robin schreef op 12 April 2019 om 13:22

De zin in het begin 'Eigenlijk is met een caravan rijden de ultieme vorm van ‘sportief’ rijden.' is er ééntje die ik ook vaak gebruik; hoe vaak krijg je in het normale verkeer de kans om vól op te trekken en het maximale uit jouw auto te halen? Paradoxaal genoeg is dat met de caravan.

Leuke en informatieve blogs, ga zo door!


ton groenendijk schreef op 13 April 2019 om 12:16

"auto's worden steeds beter en je hoeft geen technische kennis meer te hebben" schrijft Menno.
En al had je die kennis, dan nog is er weinig aan te doen als er onderweg wat gebeurt. Veel te gedigitaliseerd allemaal.

Maar je moet natuurlijk wel weten wat zich in het vooronder afspeelt.

Nog al te vaak zit ik bij lieden in de auto die geen enkel gevoel voor het mechaniek hebben en rijdend in de hoogste versnelling bij 1300 rpm vol op het gas gaan staan of nooit onder de 4000 rpm komen. Dat doet dan gewoon pijn als ik hoor wat zo'n motortje voor z'n kiezen krijgt.

Er is op het gebied van technisch begrip nog een wereld te winnen.


Fred Schut schreef op 29 June 2019 om 11:57

Uw verhaal sluit prima aan bij mijn ervaring. Dit heb ik twee jaar geleden meegemaakt toen we per ongeluk (stug de navigatie volgen) op de Grimselpas terecht kwamen met onze Peugeot 2008 met Caravelair caravan (max 900 kg). We konden alleen in de 1e versnelling rijden en dat ging prima (hoewel ik het wel spannend vond omdat dit de eerste keer was dat ik zo;n pas reed). De auto deed het uitstekend, werd niet te warm en bleef netjes door rijden. Vanuit stilstand optrekken was weer een ander verhaal, dat hebben we maar niet geprobeerd .
Vanaf dat moment heb ik dit (bijna maximaal doortrekken) aangehouden met prima resultaat. Fijn om bevestigd te worden!


A.Bakker schreef op 05 July 2019 om 11:46

Als je het gevoel hebt dat de auto in bepaalde situaties trekkracht te kort komt, kan het ook helpen om de airco uit te scakelen.


Wim schreef op 06 July 2019 om 12:23

Vanuit stilstand bv. op een bergpas zou je overwegen om de combinatie lichtjes achteruit te "scharen" en dan op te trekken. Initieel heb je dan minder koppel nodig om op te trekken


Rein Prummel schreef op 19 July 2019 om 11:32

Laat bij een DSG versnellingsbak samen met de cruisecontrol het werk doen. Zowel bergop als bergaf. De techniek is dan net iets accurater en is goed geprogrammeerd hoe om te gaan met de limieten van de motor. Onverantwoorde toerentallen zul je niet meemaken ook al laat de motor zich dan horen. Schrik dus niet als de bak je met 4200 toeren de berg op trekt en eventueel met een dergelijk toerental je combinatie berg af in het gareel houdt. Schakel eventueel de Sportstand in als je meent dat de bak te vaak tussen versnellingen "pendelt". Veel rij/caravan plezier.


Kaja de Graaf schreef op 11 August 2019 om 13:17

wij hebben een automaat en er staat ook een S en een M op. wanneer ik moet/kan ik die gebruiken?


Gerhard Mulder schreef op 19 December 2019 om 22:32

Jaren geleden stonden wij een keer met onze caravan door een kapotte waterpomp stil bovenop de Gotthard pas. Wij werden weggesleept door een garagehouder uit de buurt en die sprak ons tot onze verbazing in het Nederlands aan. Op mijn vraag waarom de man zo goed onze taal sprak antwoordde hij dat dit kwam omdat hij elk jaar ca. 60 auto's van Nederlanders van deze berg sleepte. Waarop ik vroeg waarom elk jaar zoveel van deze berg moesten worden weggesleept antwoorde de man: doordat deze auto's allemaal kapotte koppelingsplaten hadden door het rijden met te lage toerentallen. Dit is is denk ik het ultieme bewijs dat veel Nederlanders niet op tijd terugschakelen in de bergen.


Henk schreef op 23 December 2019 om 18:29

Met een hoger toerental rijden, als de motor "echt" moet trekken, heeft nog een voordeel: de waterpomp maakt dan ook meer toeren, waardoor de koeling beter werkt.
Als de motor "alles moet geven" zet je natuurlijk eerst de airco uit, dat scheelt zo'n 10 PK!
Gaat het dan toch nog fout: ramen open en kachel helemaal aan, want door de warmte-afgifte van de kachel, koelt de motor ook extra af.
Om even iedereen vóór te zijn: het laatste geldt niet bij een elektrische auto.


Piet schreef op 05 February 2020 om 11:25

De basis, “met welke gewichten ben ik op pad”, dus toegestane gewichten, kogeldruk, maximale treingewicht, eerst deze in orde. Dan zoals omschreven is er prima te rijden. Mogelijk soms gevoelsmatig wat langzamer maar vooruitkomen is dan het belangrijkste. En toilet en keuken hangt achter je dus take it easy.


Reageer

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.

Trekkrachtrapport

Voor een goed trekadvies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus. De Op Maat cursus is er al v.a. € 169,-


Blogs

ANWB Caravantrekker

De ANWB heeft een Caravantrekker, maar dat is heel wat anders dan de originele Caravantrekker rekentool op Caravantrekker.nl. Vaak worden beide met elkaar verward maar het verschil is groot!

Gewicht

Als we een caravan gaan trekken kijken we altijd naar het gewicht. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht?

Elektrisch aangedreven caravan

Deze mooie techniek wordt aangeboden door meerdere producenten. Dat is niet het probleem, wel de wetgeving om er mee te mogen rijden.

Elektronische rij-assistenten

Auto’s krijgen steeds meer elektronische hulpmiddelen die ons assisteren tijdens het rijden, ook met een caravan. Een overzicht van ADAS; Advanced Driver Assistance Systems.

AL-KO wijzigt service-intervallen

Elke 5000 km of jaarlijks moet volgens AL-KO het onderstel en de remmen gecontroleerd worden.


 

(Advertentie)

 

© 2004-2020 Caravantrekker